Folia aluminiowa – czy można użyć jej do mrożenia?

Wiesz, że Twoi domownicy nie zjedzą wszystkich produktów spożywczych, zanim utracą one świeżość? A może chcesz przechować do czasu zimy warzywa i owoce? Zdecyduj się więc na mrożenie. Jak prawidłowo to zrobić? Czy nadaje się do tego folia aluminiowa? Sprawdź, czytając ten krótki wpis.

Mięso mrożone w folii aluminiowej

Czy mięso przeznaczone do zamrożenia można owinąć na przykład folią aluminiową? Jak najbardziej, ponieważ folia działa niczym izolator. Nie zapewnia jednak całkowitej ochrony przed powietrzem i wilgocią – mrożenie mięsa wyłącznie z jej użyciem może więc negatywnie wpłynąć na walory smakowe i strukturę mięsa. Dlatego też wołowinę, wieprzowinę czy jakikolwiek inny rodzaj mięsa najpierw zawiń w folię aluminiową, a następnie umieść ją w strunowym woreczku bądź plastikowym lub szklanym pojemniku na żywność. W ten sposób dodatkowo zabezpieczysz produkt. Nie dysponujesz woreczkiem strunowym czy pojemnikiem i chcesz zamrozić mięso wyłącznie w folii? W takim razie owiń je kilkakrotnie i dokładnie folią aluminiową.

Rozmrażanie mięsa – równie ważne jak zamrażanie

Dla jakości mięsa istotne jest tez jego właściwe rozmrażanie. Najlepiej wykonać je w lodówce. Zajmie to więcej czasu niż rozmrażanie w temperaturze pokojowej, ale pozwoli na zachowanie smaku i aromatu mięsa. Ponadto rozmrażanie produktu w lodówce zapobiegnie rozwojowi bakterii i utracie wartości odżywczych. Zarówno zamrażając, jak i rozmrażając żywność, staraj się unikać jej kontaktu z powietrzem i wilgocią. Mięso owinięte folią aluminiową najlepiej rozmrażaj w plastikowym lub szklanym pojemniku.

Czy w folii aluminiowej można zamrozić warzywa i owoce?

Warzywa i owoce jak najbardziej nadają się do zamrożenia z użyciem folii aluminiowej. Jednak trzeba pamiętać, że zawierają one najczęściej znaczną ilość wody, która może wyciec przez folię. Dlatego wymagają dokładnego, szczelnego zapakowania oraz uprzedniego osuszenia. Zanim umieścisz warzywa w zamrażarce, wykonaj też ich blanszowanie. Pokrój je na niewielkie kawałki, wrzuć na minutę do wrzątku, a następnie schłódź bardzo zimną wodą.

Jakie warzywa i owoce możesz zamrozić z wykorzystaniem folii aluminiowej? Przede wszystkim wybierz produkty niemające śladów zepsucia i przebarwień. Do nadających się do mrożenia warzyw i owoców należą między innymi brokuły, szpinak, fasolka szparagowa,, marchew, burak i papryka, a także jagody, wiśnie, truskawki, maliny i śliwki.

Folia aluminiowa idealna do zapakowania żywności w celu jej zamrożenia to na przykład produkt marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Nawet jeśli mrozisz mięso, warzywa, owoce i inne artykuły, używając strunowego woreczka bądź pudełka, możesz dodatkowo zabezpieczyć je przed wpływem powietrza i wilgocią folią aluminiową. Nie zastanawiaj się więc, ile jeszcze czasu produkty będą nadawały się do spożycia – owiń je w folię aluminiową i umieść w zamrażarce.