Nowojorski sernik to przysmak wielu amerykanów, ale w ostatnich dniach szturmem zdobywa polskie stoły. Szczególnie dzieci są zazwyczaj ogromnymi fanami tego deseru. Więcej ciekawych pomysłów na desery znajdziesz na portalu podwieczorek.pl. W dalszej części artykułu dokładna instrukcja jak przygotować truskawkowy sernik z Nowego Yorku.
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki
Na spód:
- 250 g cantuccini (ciasteczek migdałowych),
- 100 g płynnego masła.
Na masę serową:
- 1 limonka,
- 4 jajka,
- 75 g cukru,
- 500 g serka ricotta,
- 600 g białego serka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 g dżemu truskawkowego.
Ponadto:
- 250 g śmietany,
- 1 łyżka cukru;
- forma o wymiarach 24 x 24 cm.
Na przybranie:
- 250 g truskawek,
- 100 g aksamitnego dżemu truskawkowego,
- sok z jednej pomarańczy,
- sok z jednej limonki.
Przygotowanie nowojorskiego sernika z truskawkami
Cantuccini drobno pokruszmy blenderem albo włóżmy do woreczka na mrożonki, woreczek zamknijmy i pokruszmy wałkiem do ciasta. Pokruszone ciastka wymieszajmy z roztopionym masłem i wyłóżmy na dno natłuszczonej formy. Pieczmy około 8-10 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Zostawmy spód do ostygnięcia. Następnie zetrzyjmy skórkę limonki. Wyciśnijmy sok. Ubijmy jajka z cukrem. Serek wymieszajmy z ricottą, skórką i sokiem z limonki oraz mąką ziemniaczaną. Połączmy masę serową z jajeczną. Wyłóżmy na ostudzony spód. Dżem truskawkowy po łyżeczce wyłóżmy na masę.
Trzonkiem łyżeczki rozprowadźmy dżem w masie serowej, aby powstał marmurkowy wzór. Formę z ciastem włóżmy do głębokiej blachy do pieczenia. Blachę wsuńmy na najniższą półkę piekarnika. Do głębokiej blachy wlejmy wrzącą wodę. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza i pieczmy sernik około 48-52 minut czasu. Dokładnie wymieszajmy śmietanę z łyżką cukru i wyłóżmy po łyżce na masę serową. Ostrożnie wyrównajmy. Dopiekajmy jeszcze 10 minut czasu.
Brzegi ciasta od razu odkrójmy od formy nożem i ciasto najpierw zostawmy na pół godziny czasu do ostygnięcia na kuchenne kratce, a potem na co najmniej 6-8 godzin włóżmy do lodówki. Truskawki umyjmy, oczyśćmy i pokrójmy na połówki. Ciasto pokrójmy na 16 kawałków i ozdóbmy truskawkami. Dżem truskawkowy wymieszajmy z 6 łyżkami świeżo wyciśniętego z soku z pomarańczy i łyżką soku z limonki i podawajmy razem z ciastem.
Smacznego!