Nowojorski sernik truskawkowy

Nowojorski sernik to przysmak wielu amerykanów, ale w ostatnich dniach szturmem zdobywa polskie stoły. Szczególnie dzieci są zazwyczaj ogromnymi fanami tego deseru. Więcej ciekawych pomysłów na desery znajdziesz na portalu podwieczorek.pl. W dalszej części artykułu dokładna instrukcja jak przygotować truskawkowy sernik z Nowego Yorku.

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki

Na spód:

  • 250 g cantuccini (ciasteczek migdałowych),
  • 100 g płynnego masła.

Na masę serową:

  • 1 limonka,
  • 4 jajka,
  • 75 g cukru,
  • 500 g serka ricotta,
  • 600 g białego serka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g dżemu truskawkowego.

Ponadto:

  • 250 g śmietany,
  • 1 łyżka cukru;
  • forma o wymiarach 24 x 24 cm.

Na przybranie:

  • 250 g truskawek,
  • 100 g aksamitnego dżemu truskawkowego,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • sok z jednej limonki.

Przygotowanie nowojorskiego sernika z truskawkami

Cantuccini drobno pokruszmy blenderem albo włóżmy do woreczka na mrożonki, woreczek zamknijmy i pokruszmy wałkiem do ciasta. Pokruszone ciastka wymieszajmy z roztopionym masłem i wyłóżmy na dno natłuszczonej formy. Pieczmy około 8-10 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Zostawmy spód do ostygnięcia. Następnie zetrzyjmy skórkę limonki. Wyciśnijmy sok. Ubijmy jajka z cukrem. Serek wymieszajmy z ricottą, skórką i sokiem z limonki oraz mąką ziemniaczaną. Połączmy masę serową z jajeczną. Wyłóżmy na ostudzony spód. Dżem truskawkowy po łyżeczce wyłóżmy na masę.

Trzonkiem łyżeczki rozprowadźmy dżem w masie serowej, aby powstał marmurkowy wzór. Formę z ciastem włóżmy do głębokiej blachy do pieczenia. Blachę wsuńmy na najniższą półkę piekarnika. Do głębokiej blachy wlejmy wrzącą wodę. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza i pieczmy sernik około 48-52 minut czasu. Dokładnie wymieszajmy śmietanę z łyżką cukru i wyłóżmy po łyżce na masę serową. Ostrożnie wyrównajmy. Dopiekajmy jeszcze 10 minut czasu.

Brzegi ciasta od razu odkrójmy od formy nożem i ciasto najpierw zostawmy na pół godziny czasu do ostygnięcia na kuchenne kratce, a potem na co najmniej 6-8 godzin włóżmy do lodówki. Truskawki umyjmy, oczyśćmy i pokrójmy na połówki. Ciasto pokrójmy na 16 kawałków i ozdóbmy truskawkami. Dżem truskawkowy wymieszajmy z 6 łyżkami świeżo wyciśniętego z soku z pomarańczy i łyżką soku z limonki i podawajmy razem z ciastem.

Smacznego!