Domowy krem kokosowy

Chcąc znaleźć dobry pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie lub ciekawy deser często sięgamy po gotowe artykuły spożywcze. Ich niewątpliwą zaletą jest wygoda i oszczędność czasu ale czy na pewno są to zdrowe produkty? Wiele towarów które znajdziemy na półkach sklepowych zawiera liczne konserwanty, tłuszcze trans a nawet wzmacniacze smaku. Często spotykamy tam duże ilości cukru i niezdrowy olej palmowy.

Mówi się także, że im mniej składników w danym produkcie tym jest on lepszy ponieważ zawiera mniej „wspomagaczy” i jest bardziej naturalny. Nawet kupno produktów oznaczonych jako „light”, „eko” czy „dietetyczne” nie gwarantuje nam, że artykuły te faktycznie są zdrowe i ekologiczne. Najlepszym rozwiązaniem byłoby więc samodzielne przygotowywanie jedzenia. I chociaż wiele osób podkreśla, że nie mają na to czasu, istnieje wiele sposobów na dania proste,

Nieskomplikowane i ekspresowe. Takim przepisem będzie domowy krem kokosowy. Można go zjeść jako pyszny dodatek do śniadania lub znakomity deser. Kremem możemy wypełnić babeczki lub przełożyć ciasto. Możemy też jeść go prosto ze słoiczka, jest naprawdę pyszny. Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego kremu, nie będzie potrafił mu się oprzeć dlatego warto przygotować go już dziś. Ogromną zaletą tego kremu jest nie tylko łatwość jego przygotowania ale także fakt, że jest zdrowy i bez zbędnych dodatków w składzie. Mogą go jeść zarówno dorośli jak i dzieci. Wiórki kokosowe to także bogactwo cennych składników odżywczych takich jak magnez, sód, potas, żelazo, cynk i fosfor a także witamin (B1, B2, B3, B6, B9, C, E i K) oraz kwasów tłuszczowych.

Składniki i przepis

Do przyrządzenia pysznego kremu kokosowego potrzebujemy zaledwie dwóch składników: wiórków kokosowych (200 g) i dwóch łyżek cukru-pudru.

Wiórki kokosowe wsypujemy do miski i rozdrabniamy przy pomocy blendera przez około minutę. Wsypujemy dwie łyżki cukru-pudru i całość blendujemy przez kilka minut, według uznania. Po tym czasie przekładamy do słoika i szczelnie zakręcamy. Smacznego!