makaron

5 niemięsnych produktów spożywczych o wysokiej zawartości białka

Kto powiedział, że białko znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego? Jeśli jesteś osobą, która chce ograniczyć spożycie mięsa, jesteś wegetarianinem lub weganinem, najprawdopodobniej chcesz znaleźć produkty, które zawierają dużo białka, aby zadbać o swoje zdrowie, ale jednocześnie nie są produktami pochodzącymi od zwierząt, takimi jak mięso.
Poniżej przedstawimy Ci kilka produktów, które zawierają dużo białka, ale nie mają nic wspólnego z produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak mięso. Nie pomijaj tych produktów w swojej cotygodniowej diecie! I odwiedź też www.naukowcy.pl, gdzie znajdziesz jeszcze więcej ciekawostek żywieniowych.

Makaron

Choć makaron jest znany jako bogaty w węglowodany złożone, które doskonale dostarczają mięśniom potrzebnej energii, większość ludzi zapomina, że makaron jest również dobrym źródłem białka – zawiera go więcej w porcji niż większość zbóż. Standardowa porcja ugotowanego makaronu zawiera około 5-7 gramów na filiżankę, ale nowe mieszanki specjalne zawierają ich jeszcze więcej. Sprawdź na opakowaniu kupowanego makaronu, ile dokładnie zawiera on białka.

Jarmuż

Jarmuż to odmiana jarmużu o wielu korzystnych dla zdrowia właściwościach. Jarmuż jest tak zwaną „królową zieleniny”, i to nie bez powodu. Ten członek rodziny kapustowatych jest bogaty w składniki odżywcze i niskokaloryczny – jedna filiżanka ugotowanego jarmużu zawiera tylko 33 kalorie! Jarmuż dostarcza błonnika, witaminy C, witaminy B6 i przeciwutleniaczy, takich jak luteina, które pomagają zachować zdrowe oczy.

Większość ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy, że jarmuż jest również źródłem białka. Jedna filiżanka tej zielonej rośliny liściastej dostarcza prawie 3 gramy białka. Spróbuj dodać jarmuż do zup, upiec chipsy z jarmużu, a nawet spożywać go na surowo w sałatkach i smoothie.

Owies

Owies ma wiele wartości odżywczych. Jako pełne ziarno są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, co czyni je idealnym „energetycznym” pożywieniem. Zawierają one również zaskakującą ilość białka. Jedna filiżanka ugotowanych płatków owsianych zawiera ponad 5 gramów białka. Jeśli szukasz alternatywy dla nabiału, wypróbuj napoje na bazie owsa, ponieważ zawierają więcej białka niż wiele napojów bezmlecznych na bazie zbóż.

Ziemniaki

Ziemniaki mają więcej do zaoferowania, niż większość ludzi się spodziewa. To nie tylko węglowodany: jeden duży ziemniak zawiera około 6 gramów białka, a średni ziemniak zawiera więcej witaminy C niż pomidor i więcej potasu niż duży banan! Pamiętaj, aby jeść skórki, które zawierają dodatkowy błonnik i witaminy z grupy B.

Ziemniaki doskonale nadają się jako dodatek lub danie główne. Spróbuj niskokalorycznej sałatki ziemniaczanej na bazie octu, upiecz własne frytki lub zrób puree z ziemniaków na bazie niskosodowego bulionu z kurczaka. Jeśli głównym daniem jest pieczony ziemniak, ogranicz kalorie, dodając do niego zdrowe warzywa, takie jak brokuły lub boćwina.

Gryka

Gryka, często używana jako mąka do naleśników, występuje również w postaci ziaren i nie jest zwykłą pszenicą. Nie jest to nawet prawdziwe zboże: to owoc rośliny liściastej należącej do rodziny rabarbarowatych. Pod względem wartości odżywczych gryka wyróżnia się na tle innych roślin. Jedna filiżanka ugotowanych „ziaren” gryki zawiera prawie 6 gramów białka, 4,5 grama błonnika oraz inne ważne składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez i potas.