Kurkuma to wspaniała przyprawa, którą z pewnością warto docenić. Dlaczego warto po nią sięgać? W jaki sposób możemy wykorzystać ją w swej kuchni?
Jakie właściwości ma kurkuma? – to warto wiedzieć
Kurkuma jest oryginalnym dodatkiem do wielu potraw, a jej prozdrowotne właściwości mogą zaskoczyć wielu z nas. Przyprawa ta jest bardzo dobrze oceniana przez miłośników medycyny naturalnej, którzy potrafią wykorzystać ją do walki z licznymi przypadłościami. Wiadomo, że kurkuma może skutecznie łagodzić bóle miesiączkowe, będzie też rewelacyjnym wsparciem dla tych, którzy mają problemy z wrzodami lub pracą wątroby. Kurkuma wpływa jednocześnie na prace naszego mózgu, dzięki czemu może odgrywać istotną rolę w profilaktyce Alzheimera. Dzięki zawartości kurkuminy, jest z kolei popularna wśród tych, którzy chcą zminimalizować ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Kiedy jeszcze warto sięgnąć po kurkumę?
Przy problemach z trawieniem. Tu niepozorna kurkuma doskonale radzi sobie jako naturalny lek zwiększający produkcję enzymów trzustkowych. Dodatkowo kurkuma chroni nasz przewód pokarmowy przed bakteriami i stanami zapalnymi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się wrzodów. Kurkuma chroni też naszą wątrobę – ważny i zapracowany organ, którego uszkodzenie negatywnie odbija się na ogólnym stanie zdrowia każdego z nas. Kurkumę warto zatem docenić przy problemach z niewydolnością wątroby oraz wtedy, gdy dokucza nam zapalenie dróg żółciowych. Sięganie po dania doprawione kurkumą wpłynie też dobrze na naszą odporność i sprawi, że nasz organizm będzie się lepiej chronił przed infekcjami.
Więcej wpisów o zdrowym stylu życia, znajdziesz w serwisie zagadka.pl.
A jak włączyć kurkumę do diety?
Obecność tej przyprawy często uwzględniają przepisy na azjatyckie specjały. W kuchni hinduskiej i chińskiej, kurkuma ceniona jest przede wszystkim za korzenny smak oraz zapach, który często kojarzony jest z zapachem imbiru.