Czy potrawy z grilla mogą być zdrowe?

Jednym ze sposobów przygotowania potraw jest pieczenie ich na grillu. Należy wiedzieć, ze ruszt powinien być dokładnie umyty i posmarowany tłuszczem, aby pieczone produkty nie przywierały do kratki.

Dietetycy w temacie zdrowych potraw z grilla

Dietetycy zalecają stosowanie odpowiednio wyprofilowanych tacek, aby tłuszcz ściekał do rynienek a nie na palenisko. Dzięki temu nie spala się więc wydzielają się szkodliwe dioksyny. Istotny jest rodzaj i gatunek węgla, bowiem to właśnie żar z wypalającego się na wpół zwęglonego drewna nadaje potrawom szczególny smak i aromat. Będzie wyborny, jeśli nie zapomnimy położyć małych szczapek z drewna drzew owocowych lub gałązek świeżych ziół. Możemy eksperymentować, na przykład polewając węgle piwem.

Zdrowy grill – co możesz przyrządzić?

Położenie kratki grillowej obecnie w większości modeli jest regulowane. Część potraw wymaga silnego działania żaru, inne znów muszą długo dojrzewać w dymie. Istotna jest także pokrywka, zapewniająca wilgotność i odpowiednie wypieczenie w środku. Potrawy należy układać na ruszcie dopiero wtedy, kiedy rozpałka się wypali i ogień zgaśnie. Żar utrzymuje się do dwóch godzina czasu i menu powinno być tak skomponowane, aby na wstępie piec potrawy, które wymagają wyższej temperatury. Wszelkiego rodzaju akcesoria, na przykład metalowe szpadki do szaszłyków zapewniają tego rodzaju wygodę, iż nie trzeba wtedy pamiętać o wcześniejszym namoczeniu drewnianych patyczków (bez namoczenia mogą się zapalić). Znów specjalne długie szczypce ułatwią nam przewracanie potraw, bez konieczności narażania dłoni na poparzenia, a koszyczki do ryb pozwolą na przewracanie ich bez obaw, że się rozpadną. Pamiętajmy też, że prawie wszystkie produkty, z których przygotowujemy potrawy do pieczenia wymagają wcześniejszego namoczenia ich w marynatach.

Należy wiedzieć, że marynowanie mięsa udelikatnia je, znacznie poprawiając walory smakowe. Najprostszą formą marynary jest natarcie mięsa musztardą lub pikantnym keczupem. Ale będzie ono smaczniejsze, jeśli dodamy dodatkowe składniki. Natomiast ryby wymagają delikatniejszych marynat i przypraw, dzięki którym możemy im nadać wiele smaków. Folię do pieczenia możemy zastąpić liściem winorośli lub chrzanu.

Interesujący artykuł w tematyce grilla znajdziesz tutaj: smaczne i łatwe w przygotowaniu sosy na grilla. Warto z tego wpisu skorzystać i przy następnym spotkaniu grillowym, zaskoczyć najbliższych własnoręcznie przygotowanymi sosami.

Na grillu możemy przygotować także wspaniałe przystawki i desery, na przykład upiec serek camember i podać go z żurawiną. Upieczone w skórkach banany świetnie smakują z miodem i gałką sorbetu cytrynowego.