Fetapasta – pyszny obiad z TikToka

Któż nie lubi przepisów na obiad, które pozwalają na szybkie jego przygotowanie? W dzisiejszym świecie czas jest na wagę złota – ludzie ciągle gdzieś się spieszą, próbując sprostać obowiązkom i życiu czy też próbując czegoś nowego. Zazwyczaj w tygodniu nie ma możliwości poświęcenia odpowiedniej ilości minut, by przygotować zdrowy i pyszny obiad, którym mogłaby się uraczyć cała rodzina. Czy naprawdę tak jest? Niekoniecznie, a wszystko to za sprawą krótkiego przepisu z TikToka, który bardzo szybko stał się viralem i opanował cały internet! Nie masz pomysłu na szybki obiad? Wypróbuj go!

Obiad prosto z social mediów

Wiele osób na świecie używa portali społecznościowych do zachowania kontaktu z bliskimi czy też dzielenia się częścią swojego życia. Można znaleźć na nich zdjęcia, wpisy motywujące czy też krótkie rysy z danej chwili, jak i też podzielić się czymś, co może zainspirować innych.

Tak też stało się z krótkim filmem udostępnionym na portalu TikTok. Trwające kilkadziesiąt sekund video pokazało, jak szybko i niskim nakładem pracy przygotować pyszny obiad, który nie tylko nasyci żołądki i wzbogaci organizm o składniki odżywcze, ale swoim wyglądem nacieszy też oko. Wykonanie jest na tyle banalne i proste, że nie ma możliwości, by taki obiad się nie udał.

Szybko może oznaczać zdrowo

Może się wydawać, że szybkie przygotowanie posiłku będzie oznaczało raczej coś zbliżonego do fast fooda – nic mylnego! Fetapasta, czyli obiad, który podbił serca i żołądki internautów, to tłuszcze pochodzące z oliwy i sera, odpowiednie węglowodany z makaronu, witaminy pochodzące z pomidorów i szpinaku oraz wspomożenie układu trawiennego przez przyprawy, a do tego zasmakuje każdemu, nawet niejadkowi, którego trudno skłonić do zjedzenia szpinaku.

Składniki na 4 porcje:
– 300 g dowolnego makaronu
– 500 g pomidorów koktajlowych
– 180 g sera feta (tłusty lub półtłusty)
– 200 g liści świeżego szpinaku
– oliwa z oliwek
– oregano lub zioła prowansalskie
– sól i pieprz

Do naczynia żaroodpornego przełożyć umyte pomidory koktajlowe oraz szpinak, polać oliwą, oprószyć solą, pieprzem i przyprawami, wymieszać. Na środku naczynia umieścić kostkę sera feta, polać oliwą, oprószyć przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
W tym czasie ugotować makaron według rad producenta na opakowaniu. Odcedzić.
Wyciągnąć naczynie z piekarnika, za pomocą widelca zmiażdżyć ser i pomidory, wymieszać, aż uzyska się konsystencję sosu. Dodać makaron, wymieszać jeszcze raz.
Fetapasta gotowa, smacznego!

Można spróbować stworzyć to danie także z serem typu camembert lub tofu oraz z dodatkiem czerwonej cebuli oraz ząbków czosnku.